Művészek a gimnázium katedráján I. - Hessky Iván

Hessky Iván

Az első művész a tatai gimnázium rajztanárai között, aki már tanult festő volt, s akit számon tart a magyar művészettörténet, Hessky Iván (1890-1950). Életműve elsősorban akvarellekből áll, témája a tatai utca, a főtér, a Kálvária-domb.

A Fejér megyei születésű művész 1919-ben érkezett Tatára, a Liptó vármegyei, rózsahegyi piarista gimnáziumból. Bizonyára a trianoni döntés miatt igyekezett haza, hogy egy csonka-magyarországi piarista iskolában vállaljon állást. Egészen nyugdíjba vonulásáig, 1942-ig maradt itt, s eközben, a tanári munka mellett, folyamatosan festett, és kiállításokon vett részt. Elnyerte az állami vízfestmény-díjat, 1932-ben a velencei biennálé magyar pavilonjának kiállítói közé tartozott. Akvarelljei hihetetlenül modernek, szellemesek, néhány ecsetvonással, néhány színnel idézik fel a kisváros atmoszféráját.

Az életmű szétszóródott, elkallódott, de a megmaradt darabok meggyőzően bizonyítják tehetségét, szellemes egyéniségét, és szeretetét az őt befogadó közeg, a tatai piaristák és az iskola iránt.

A tatai öregdiákok a gimnázium folyosóján emléktáblát állítottak tiszteletére.

Kövesdi Mónika